Info
Site-ul snowcenter.ro vine în întâmpinarea celor pasionaţi de sporturile de iarnă, în mod special skiatul şi snowboarding-ul, oferind spre vânzare echipamente noi dar şi second-hand. Acest portal doreşte ca să informeze publicul larg cu privire la produsele şi serviciile oferite de către SC SKICENTER SRL, Cluj-Napoca.
Cum să alegem mărimea clăparilor?
Clăparii sunt cei mai importanţi din echipamentul de schi. Fiecare mişcare pe care o faceţi cu glezna dumneavoastră are un impact imediat asupra comportamentul skiului. Clăparul trebuie să fie confortabil, să se potrivească bine pe picior şi să fie dedicat stilului de schi pe care îl practicaţi. Clăparii ar trebui să-i simţiţi confortabil peste tot, fără puncte de presiune. Asiguraţi-vă că sunt comozi şi nu vă deranjează în jurul gleznei şi la călcâi. Un clăpar de schi ar trebui să fixeze bine piciorul dar totodată să fie şi confortabil. Degetele ar trebui să fie foarte aproape de vârful clăparului atunci când clapele clăparului sunt deschise. Ar trebui să puteţi să mişcaţi degetele. Călcâiul ar trebui să fie bine fixat atunci când clapele sunt închise. La mişcările de flexie ale piciorului călcâiul ar trebui să rămână în poziţie nemişcată.
Cum să alegem beţele de ski?
În alegerea beţelor de ski, cel mai important factor de decizie trebuie să fie lungimea acestora. Lungimea ideală este până la nivelul cotului, preferabil din material uşor, aliaj de aluminiu, cu opritoare mici (6-8 cm), iar vârful să nu fie ascuţit. Am ales mărimea potrivită dacă pe pârtie cu băţul ţinut în mână, antebraţul este paralel cu solul. Asta înseamnă că în magazin, unde nu stăm pe schiuri unghiul între braţ şi antebraţ trebuie să fie mai mic. O altă metodă de verificare în magazin: să prindem băţul invers, sub opritorul de zăpadă şi în aşa fel trebuie să fie paralelă cu solul. Atenţie! Beţele prea scurte sau prea lungi sunt periculoase în viraje, rezultă o poziţie greşită a corpului, să nu mai vorbim de faptul că ne strică stilul. Dacă ai reuşit să stabileşti lungimea potrivită, îţi vom arăta cum se prinde corect mânerul. Este indicat să încerci cu mănuşi, în aşa fel poţi să verifici dacă cureaua este potrivită. În general curelele sunt reglabile. Nu strică dacă mânerul este dotat cu opritoare pe partea inferioară şi superioară, permitând o prindere mai bună.
Cum să alegem placa de snowboard?
Placa de snowboard se alege în funcţie de câteva aspecte:

 • nivelul de experienţă
 • înălţime
 • numărul de la boots
 • stilul tău
 • Lungimea plăcii
  Este importantă pentru că influenţează manevrabilitatea plăcii şi bineînţeles stabilitatea. Lungimea se măsoară în centimetrii şi poate fi de la 100cm, cele pentru copii, până la 185cm cele pentru adulţi.

  O placă scurtă vă vine între umeri şi bărbie şi este mai uşor de manevrat fiind recomandată în principiu începătorilor dar nu numai. Plăcile scurte sunt alese de boarderi care au ca stil de dat stilul freestyle pentru că este manevrabilă şi are control la sărituri, întoarceri şi trickuri. Plăcile de freestyle au legăturile poziţionate la distanţe egale faţă de vârful plăcii şi de coada plăcii.

  Plăcile de lungime medie trebuie să îţi ajungă între bărbie şi nas şi sunt recomandate borderilor intermediari şi avansaţi, care se dau pe pârtii variate. Aici se incadrează cei care au ca stil freeride, care clar sunt pasionaţi de viteză, de powder. Plăcile la acest stil de dat au vârful ceva mai lung decât coada plăcii, lucru ce ajută foarte mult în powder, vârful plăcii stând puţin mai ridicat în zăpadă pentru o alunecare mai lină.
  Lăţimea plăcii de snowboard
  Lăţimea plăcii reprezintă partea cea mai îngustă a plăcii. Prin urmare borderii care au un număr mic la boots au nevoie de o placă mai îngustă, iar cei cu număr mai mare au nevoie de o placă mai lată. Când stai în poziţia de dat cu placa, bootsii ar trebui să fie la acelaşi nivel sau puţin peste marginile plăcii. Dacă degetele sau călcâiul nu ajung la marginea plăcii, nu vei putea apăsa suficient pe canturi în timp ce execuţi manevrele de întoarcere. Pe de altă parte, dacă picioarele trec mult peste marginile plăcii, degetele vor atinge zăpada în timpul manevrelor şi te vei dezechilibra.